A szőlő nagyon sok szeszes finomság alapanyagát képezi. Természetesen az alkoholos italok rajongói ennek a hallatán elsőként a borra gondolnak, de a vermut és a konyak sem elfelejthető. A vermut egy igazán különleges fajtának mondható, ami bátran felfogható úgy, mint egy sajátosan ízesített bor. Ennek az elkészítéséhez fehérbort és számos karakteres fűszert használnak fel a szakemberek. Léteznek olyan fajták, amelyeknek az ízét még egyedibbé teszi például a koriander. De ott van még a szegfűszeges, bodzavirágos vermut is. Az italnak az előállítása során a fűszernövényt egy magas alkoholtartalmú szeszbe áztatják.
Vannak egyes fajták, amelyiknél a nedűt lepárolják, és ha ez kész van, akkor a kapott párlatot fehérborral vegyítik. A vermut sajátossága, hogy nyugodtan fogyasztható önmagában is, illetve tökéletes élvezhető az íze jéggel vagy koktél alapanyagaként is. A vásárláskor tanácsos megjegyezni, hogy ennek a cukortartalma igen eltérő lehet, ezért a szakemberek különválasztják az extra dry, cukor nélküli vagy cukor hozzáadásával készült típusokat.