Gumi tonika

fog
Szolgáltatás

Bölcsességfog eltávolítás fájdalommentesen? Sok múlik a szakértelmen!

Ferdén növő, folyamatosan fájdalmat okozó bölcsességfog okoz problémát? A fogorvosi kezelésektől legtöbben akkor is tartunk, ha pusztán egy szimpla fogtömésről van szó. A hátsó nyolcasok eltávolítása pedig még inkább félelmet kelt sokakban, hiszen köztudott, hogy nem egyszerű műveletről van szó esetében. De vajon törvényszerű, hogy komoly fájdalmak és felülírhatatlanul rossz tapasztalatok árán szabaduljunk meg a gondot okozó bölcsességfogtól? A szakértelmen és az alaposan megtervezett kezelésen több múlik, mint gondolná!

A bölcsességfogak funkcionális szerepe az evolúció során egyre kevésbé szükségeltetik a rágáshoz. Ebben egyébként sok esetben az is akadályozó tényező lenne, hogy a felnőttek körülbelül 75-80 százalékánál rendellenesen nő a hátsó nyolcas. A rendszerint a 18 és 30 éves kor között előtörő leghátsó fogak csak keveseknél bújnak ki problémamentesen, és ilyen-olyan rendellenességek nagyon gyakran előfordulnak. A vízszintes, a ferde növekedés legalább annyi problémát okozhat, mint a kifelé, vagy a befelé dőlő állapot.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy nem pusztán a fájdalom az egyetlen ok, ami a bölcsességfog eltávolítás mögött áll. A helytelenül kinőtt fog ugyanis az egész fogsorra negatív hatással lehet. Az egymásra torlódó fogak nem csak esztétikai gondot okoznak, hanem a mindennapi szájhigiéniában is akadályoznak. A későbbi fogszuvasodás és ínybetegségek elkerülése végett tehát bizonyos esetekben mindenképpen a bölcsességfog eltávolítása mellett érdemes letenni a voksot.

Amennyiben komoly gyulladásban van a terület, úgy elsőként ezt érdemes kezelni, majd pontosan felállított terv alapján történik a foghúzás. A beavatkozás már csak a fog mérete és növekedési iránya miatt is precíz előkészítést igényel. A megfelelő fogröntgennel megbizonyosodhatnak a szakemberek arról, hogy merre vannak a gyökerek, és hogyan lehetséges a legegyszerűbben eltávolítani a fogat. A fájdalommentesség érdekében nélkülözhetetlen a korszerű érzéstelenítés, aminek hála csak minimális kényelmetlenséggel jár majd a húzás.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a szájsebész szakemberek felkészültségét és tapasztalatát, hiszen ezek birtokában még a kihívást jelentő bölcsességfogak is mihamarabb eltávolíthatóak. Érdemes rászánni magunkat szükség esetén a beavatkozásra, hiszen ezzel hosszú távon tehetünk fogaink egészsége érdekében.